Met 872 jongeren dit jaar is Duaal Leren de opleidingshype bij Syntra. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar en een trend die Syntra de komende jaren verwacht aan te houden. Sven Brouwers, onderwijsmanager, stond mee aan de wieg van dit succesverhaal “In 2016 zetten we met Syntra volop in op Duaal Leren. Nu, zes jaar later, plukken we de vruchten van deze strategische keuze en zien we zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve groei. Een opleiding Duaal Leren is meer dan ooit hét gouden ticket tot de arbeidsmarkt!”

Dat Duaal Leren zo hoog scoort bij Syntra, is niet vreemd. De aandacht voor deze relatief nieuwe leervorm is de laatste jaren sterk geboomd dankzij nationale en regionale campagnes. Vooral de arbeidsmarktgerichte focus en de sterke opvolging zorgden voor de grootste boost in het aantal inschrijvingen. Dirk Vanstipelen, directeur SyntraPXL, schrijft dit succes toe aan een duidelijke keuze voor kwaliteit: “Het Duaal Leren van vandaag heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Door in te zetten op intensieve begeleiding, coaching en gevestigde werkplekken, bieden we vandaag Duale trajecten op zéér hoog niveau. Het is net die kwaliteit waardoor jongeren steeds meer de weg vinden naar een opleiding Duaal en zo ook uiteindelijk de weg naar werk.”

Jongeren kiezen voor praktijk én een job
Bij cursisten slaat de combinatie ‘werken en leren’ alvast erg aan. Als grootste troeven halen ze de werkervaring bij bedrijven, de sterke begeleiding en de grote kans op tewerkstelling aan. Zo ook Kylian Vanpé, oud-leerling Duaal en nu junior project engineer bij Devektro bvba: “Ik ben héél tevreden over deze praktische opleiding, ik heb er zelfs mijn job aan te danken. Ook mijn werkplekbegeleider bij Devektro was heel content. Ze zijn zelfs zo enthousiast over het traject dat ze volgend jaar opnieuw een cursist op de werkvloer willen om op te leiden.”

Een boodschap die we ook bij andere cursisten horen, zoals Siebe Knaepen die dit jaar zijn specialisatiejaar Installateur gebouwenautomatisering volgt: “Ik voel me veel vrijer dan op de schoolbanken. Nu kan ik doen wat ik echt graag doe, met mijn handen bezig zijn. Ik ben drie jaar geleden van nul begonnen en vandaag heb ik zowel de werkervaring als een stevige basiskennis opgebouwd. Hierdoor verwacht ik dat ik zal kunnen starten bij mijn huidige baas en na een paar jaar koop ik een camionette en begin ik als zelfstandige!”

Bedrijven bieden massaal werkplek aan
Niet alleen de cursisten zijn overtuigd van het succes van Duaal Leren. Ook de vele bedrijven die hun werkplek aanbieden, zijn erg lovend over deze leervorm. Zij kunnen een werkkracht in-house mee opleiden met grote kans op tewerkstelling achteraf. Een groot voordeel in een periode dat de ‘War for talent’ sterk woedt en dat zien we in de aanvragen. Bedrijven staan letterlijk in de rij om een cursist binnen te halen. Herman Wyrem, retail manager Auva, verwelkomt ieder jaar verschillende cursisten met open armen. “Wij hebben eigenlijk al enkele jaren een aantal cursisten Duaal Leren die hier aan de slag gaan. Zij worden als volwaardige medewerker opgenomen in het team en mogen meteen meedraaien en meedenken binnen het bedrijf. De drie cursisten die we vorig jaar hadden, zijn trouwens alle drie gestart bij ons. Het traject werkt zéér goed en wij halen er als bedrijf alleen maar profijt uit, zeker in een tijd dat goede werkkrachten moeilijk te vinden zijn.”

Zelf interesse in Duaal Leren? Ontdek er alles over op www.syntraduaal.be