DOSSIER KNELPUNTBEROEPEN: ACCOUNTANT

Word de belangrijkste influencer van ondernemers.

Al aan een carriere als accountant gedacht? Waarschijnlijk niet.
Accountants Van Morgen maken samen met Bockie De Repper en Nour & Fatma duidelijk waarom je best eens in de cijfers duikt.

Zeg niet langer boekhouder!

Bart Nelissen, vertegenwoordiger ‘Accountants Van Morgen’ vat het samen: “Achter elke straffe ondernemer staat een straffe accountant. We laten je kennismaken met de bijzonder gevarieerde jobinvulling van een accountant anno 2023. Te vaak krijgen boekhouders een saai imago aangemeten, terwijl de accountants van vandaag echte adviseurs zijn die meedenken en meewerken aan de strategie van ondernemers. Het takenpakket omvat zoveel meer dan cijferwerk – wat telt is analyse, advies en projectie in de toekomst.”

Hoe sta je ondernemers concreet bij?

Campagneambassadeurs Bockie De Repper en de zussen Nour & Fatma Daghbouj zijn echte ondernemers. Zij stellen het stereotiepe beeld van de accountant bij in hun persoonlijke video’s. Want wil je geld verdienen als influencer, heb je best iemand waarop je kan rekenen achter je staan.

Nour & Fatma: ”Als content creators voelen we ons bij dans, acteren, kledij en make-up als een vis in het water. Daarbij is een geschikte accountant voor advies cruciaal. Een goede accountant draagt niet alleen bij aan ons succes, maar helpt ons ook onze dromen te bereiken. Jongeren moeten weten dat er superveel kansen voor hen liggen in een job die echt wel interessanter is dan ze misschien denken.”

Bockie De Repper:Blijkbaar willen jullie, maddefakkers, dat niet meer studeren.” Excuseer? “Ik was al lang op zoek naar een manier om iets terug te doen voor mijn team van accountants. Want eerlijk, ik heb veel begeleiding nodig in mijn leven. En mijn accountants, die spelen daar een grote rol in. Die houden mijn handje nog meer vast dan mijn moeder!”

Meer info en de avonturen van Bockie, Nour en Fatma op accountantsvanmorgen.be

Maar, robots nemen deze job toch over?

Jawel, en dat is maar goed ook, volgens Minister Weyts: “Door digitali­sering en automatisering verdwijnt ook veel routinewerk. Daardoor kunnen accountants zich vandaag meer buigen over de evolutie van hun klanten, waarbij ze als vertrouwenspersoon ruimte krijgen om mee te adviseren. Denk aan bedrijfsstructuur en -processen, overnamekansen, interimmanagement… Accountant is een beroep met toekomst en tal van mogelijkheden.

Tel je mee?

Een goede accountant ziet opportuniteit in wat de cijfers haar/hem vertellen. Tel even mee: het beroep van boekhouder-accountant is sinds 2019 een knelpuntberoep en de markt blijft onder druk staan. Voor elke openstaande vacature vandaag is maar één werkzoekende accountant beschikbaar, vergeleken met nog bijna 5 accountants per vacature vijf jaar geleden.

Of zoals de VDAB-cijfers leren: er is een steeds grotere vraag naar accountants (4.365 ontvangen vacatures in december 2022 vs. 1.476 in december 2018) en een steeds kleiner aanbod aan financiële profielen (maandelijks gemiddeld 664 werkzoekenden in december 2022 vs. 917 in december 2018).

Tijd voor actie.

Bij SYNTRA kan je terecht voor een voltijdse dagopleiding en avondopleiding Accountant:
⁃ je krijgt les van vakspecialisten
⁃ je krijgt zeer praktijkgericht les, geen overbodige theorieën
⁃ De opleiding is erkend door het ITAA (Institute for Tax Advisors & Accountants) en geeft de mogelijkheid om de erkenningsprocedure bij dit instituut in te leiden om zelfstandig accountant te worden.

Accountants Van Morgen is een initiatief van acht accounting-en consultingbedrijven, tien hogescholen en opleidingsspecialist SYNTRA. Meer info vind je op www.accountantsvanmorgen.be .