De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Ze volgde een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL en even later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

De 28-jarige Anke Grégoir is afkomstig uit het Truiense Zepperen maar verhuisde onlangs naar Mechelen. “Wat niet maakt, dat ik niet nog steeds een echte Limburgse blijf (lacht). Ik ben van opleiding ergotherapeut en heb mij later verdiept in ouderenzorg en dementie aan de Hogeschool PXL. Jarenlang werkte ik als referentiepersoon dementie binnen Triamant Haspengouw. Maar af en toe sta je stil over hoe je leven loopt en komt jouw bucketlist boven. Op die lijst stond bovenaan iets waardoor ik besloot het roer om te gooien.”

Opa Guillaume

“Van kleins af aan ging ik vaak naar mijn grootouders in Zepperen”, gaat Gregoir verder. “Mijn opa Guillaume Billen, een bekende dorpsfiguur in Zepperen was een fervente hobby-antiquair. Ik herinner mij nog goed, hoe oma hals over kop haar huis moest omgooien om plaats te maken voor een meubelstuk waar opa weeral mee thuiskwam. Dat vond ik als kind al razend interessant. Later heb ik via mijn toenmalige vriend kennis gemaakt met design. Hij was een ware kenner en liefhebber van high-end design. Hij nam mij mee naar internationale beurzen en kennissen in deze wereld. Al snel begon ik mijn eerste topstukken te kopen, waardoor ik nu wel een heel huis vol heb.”

Roze Vega-zetel

“Een aantal jaren geleden, kocht ik mijn eerste stuk. Dit was een roze vega zetel van Jasper Morrison voor Artifort. Tijdens mijn verhuis naar Mechelen heb ik veel stukken verkocht. Vandaar ook mijn verkoop in Stukken van Mensen. Maar, mijn eerste Artifort heb ik niet kunnen loslaten. Intussen is de collectie terug goed aangevuld. Mijn verlangen om steeds topstukken op de kop te tikken is onuitputbaar. Vintage- en design stukken zoals een Eddie Harlis, Thonet chair s664 uit 1954 of een Phillipe Starck, costes chairs, uit 1984. Ik word er verliefd op. Opnieuw en opnieuw.”

Stukken van mensen

“Het programma ‘Stukken van Mensen’ kende ik niet. Toen iemand me ermee in contact bracht was ik wel onmiddellijk verkocht! Ik ben meteen alle vorige afleveringen gaan inhalen via Goplay. Het design dat er passeert, het scherpe onderhandelen over de prijs spraken me erg aan. Wanneer ik op zoek ga naar stoelen op allerlei plekken moet er uiteraard ook vaak onderhandeld worden over de prijs. Stiekem vind ik dat altijd heel erg leuk. Of ik er ook goed in ben laat ik over aan de kijker van Stukken van Mensen (lach). De opnames waren in september vorig jaar op een zonnige zomerse dag en ik had mijn zeldzaam stuk van de Deense ontwerper Verner Panton meegenomen: de Panton chair. Het is het laatste ontwerp van de bekende designer. De stoel dateert van 1997 en is een uit kunststof gevormd object. Kunststof stoelen zijn iets waar Panton voor bekend staat. De panton-chair is waarschijnlijk zijn bekendste ontwerp. Die zie je vaak terugkomen bij design interieurs en hebben ook al vaak deel uitgemaakt van mijn eigen collectie. Die laatste stoel is zeldzamer en minder bekend maar minstens even interessant.