Van cursist tot docent Pedicure en zorgmassage

Maak kennis met Karina, een inspirerend voorbeeld van iemand die van cursist is opgeklommen tot docent bij Syntra West. Na 15 jaar lang een bakkerij te hebben gerund met haar man, moest ze vanwege gezondheidsproblemen stoppen. Maar Karina gaf niet op en besloot zich in te schrijven voor de gespecialiseerde voetverzorging-opleiding bij Syntra West. Haar bakkerij heeft nu plaatsgemaakt voor haar eigen praktijk, én ze deelt haar kennis als docent Pedicure en Zorgmassage. In deze blog deelt Karina haar bijzondere verhaal.

Pedicure en massage voor zorgvragers, inclusief palliatieve zorg

“In mijn praktijk, Podo & Body Care, bied ik massage en voetverzorging aan voor mensen met diverse medische aandoeningen. Ik behandel cliënten met chronische aandoeningen, diabetes, reuma, kanker en zelfs palliatieve patiënten. Het is soms zwaar, vooral als het om palliatieve zorg gaat, maar je moet leren om daarmee om te gaan. Mijn vader was brandweerman en ambulancechauffeur, en ik droomde altijd al van een carrière in de verpleging. Het zorgen voor anderen zit in mijn bloed. Ik wil mensen helpen met wat ik kan. Dat is mijn motivatie in de zorg.”

“Het afscheid nemen van palliatieve patiënten is moeilijk, maar tegelijkertijd kan het ook heel bijzonder zijn. Hoewel ik al een tijdje geen huisbezoeken meer doe, maak ik graag een uitzondering voor cliënten in de palliatieve fase. Vaak besef ik tijdens zo’n bezoek dat dit de laatste keer is dat ik die persoon zal zien. Het helpt me om het af te sluiten.”

De stap naar ondernemerschap

“In 2011 ben ik mijn eigen praktijk, Podo & Body Care, begonnen. De eerste 5 jaar werkte ik parttime. Ik verzorgde voeten in rusthuizen en bouwde langzaam maar zeker mijn klantenbestand op. Het kan jaren duren voordat je agenda helemaal vol zit. Meestal begin je met 3 à 4 klanten per week en breid je je klantenkring uit via mond-tot-mondreclame. Daarom raad ik voet- en lichaamsverzorgers aan om te starten als bijberoep. Zo kun je altijd terugvallen op het inkomen uit je hoofdberoep.”

Tips van Karina

Hoe je klanten aantrekt als beginnende voetverzorger of masseur:
• Verspreid flyers in je gemeente.
• Informeer huisartsen en thuisverplegers over je praktijk.
• Deel folders uit bij apotheken.

De stap naar het docentschap

“Het voordeel van fulltime ondernemen is dat je je eigen tijd kunt indelen, maar het nadeel is dat je als zelfstandige vaak alleen werkt. Daarom besloot ik docent te worden bij Syntra West. Nu heb ik collega’s met wie ik kan overleggen. De combinatie van werken in mijn praktijk en lesgeven is geweldig. De afgelopen jaren ben ik mezelf blijven bijscholen. Ik heb waardevolle ervaring opgedaan via stages en vrijwilligerswerk in zorginstellingen en ziekenhuizen. Nu wil ik die ervaring delen met anderen.”