Nele Scharpé volgde de richting Mode in het secundair onderwijs. Daar voegde ze nog een 7e jaar Creatie en patroonontwerp aan toe. Tijdens dat laatste schooljaar kon ze kort proeven van lingerie-ontwerp en -creatie. Ze wist meteen: dat was haar ding.

Nele weet van aanpakken. Op vakantie in Venetië raakte ze gefascineerd door de vele carnavalskostuums. Ook al sprak ze weinig of geen Italiaans, toch stapte ze samen met haar vader een zaak binnen om te polsen of men haar als stagiair wilde aanvaarden. Op school waren de leerkrachten verrast door de vraag. Nooit eerder had een student een stageplek gevonden in het buitenland. Nele kreeg de stage in Venetië voor elkaar en deed een geweldige ervaring op.

“Dat het ontwerpen en maken van kleding me in het bloed zit, bleek al toen ik als kind met mijn ouders naar een Highlandfestival ging. Ik was helemaal weg van de Schotse kilts die ik daar zag, en begon er thuis direct zelf te maken.”

“Als kind al probeerde ik zelf Schotse kilts na te maken”

Na de succesvolle beëindiging van haar extra jaar secundair, schreef Nele zich in voor de cursus Lingerie- en korsettenmaker bij Syntra AB, een praktijkgerichte opleiding die je alle technieken leert en waarin de hele rayon aan bod komt: functioneel ondergoed, eigentijdse badmode, elegante korsetten en gevarieerde lingeriesets.

Docent Harriet van den Bosch had meteen een goed oog in Neles talent en gedrevenheid. Dankzij haar resultaten kon Nele ook tijdens deze opleiding een stageplaats bemachtigen om ‘u’ tegen te zeggen: bij de luxueuze lingerielijn van de Antwerpse ontwerpster Judith Van Herck.

“Ik werkte mee aan de proefstukken van de nieuwe collectie”

“Tussen Judith en mezelf klikt het fantastisch. De tijd vliegt voorbij. Ik leer met verschillende materialen werken, zoals leder en kant. Ik doe nu vooral het naaiwerk omdat Judith met de productie bezig is. Ik mocht meewerken aan de proefstukken van de nieuwe collectie en assisteerde bij de shoot voor de promotie. Dit is echt een super ervaring!”

Nele Scharpé